Cuma, müslüman toplumu tarafından kutlanan bir bayram günüdür. Bu kutsal günde Müslümanlar ibadet yerlerinde bir araya gelirler. Hutbeleri dinleyerek bilgi edinirler. Sonrasında ya çeşitli ibadetlerle meşgul olur ya da ziyaretlerde bulunur; ya da günlük işlerinin üstesinden gelmeye koyulurlar. Bir hadisi şerifte şöyle ifade edilmektedir: “Güneşin doğduğu en mübarek gün, cuma günüdür.” Adem aleyhisselam, o günde Cennet’e yerleştirilmiş ve aynı gün Cennet’ten çıkarılmıştır. “Kıyametin o gün kopacağına inanılmaktadır. Bu süreçte meydana gelen tüm olaylar, pek çok hayır ve hikmet barındırmaktadır.” Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), hicretleri sırasında Medine yakınındaki “Salim İbni Avf” köyünde, “Ranuna” vadisinde yer alan “Beni Salim Mescidi”nde ilk cuma hutbesini sunmuş ve ilk cuma namazını icra etmiştir.
Cuma namazının zamanı, tam olarak öğle namazının vaktine denk gelmektedir. Cuma namazı için minarelerde ezan daveti yapılmaktadır. Camilere varıldığında, öncelikle öğle namazının sünneti gibi, dört rekât olarak Cuma namazının ilk sünneti eda edilir. Sonrasında cami içerisinde bir ezan daha icra edilir. Minberde topluluğa yönelik bir hutbe icra edilir.
Bu hutbeden sonra, ikamet getirildikten sonra, cumanın iki rekat farzı, cemaatle belirgin bir şekilde eda edilir. Bir farz namazının ardından, öğle namazının ilk dört rekat sünneti gibi, cuma namazının son dört rekat sünneti de eda edilir. Sonrasında “Zuhrü ahir” şeklinde dört rekat namaz icra edilmelidir. Bu son öğle namazı, öğle vaktinin dört rek’at farzı şeklinde kılınmasının yanı sıra, sünnetler gibi bu dört rek’atta da Fatiha’dan sonra sure okunması daha faziletli bir uygulamadır. Sonrasında, ”Vaktin sünneti” niyetiyle, sabah namazının sünnetine benzer biçimde iki rekat daha namaz kılınır.
Cuma koşullarını taşıyan kişiler için iki rekat Cuma namazı, “Farz-ı ayın” hükmündedir. Cuma namazı, diğer namazlardan farklı olarak kendine has on iki gerekliliğe sahiptir. Bunların altısı, varlığının zorunluluğu ile ilgili iken; diğer altısı ise eda şartlarına ilişkindir. Source: T